Větrné elektrárny v sobotu otevřou své brány

10. června 2013 – Moderní větrné elektrárny ve 14 lokalitách na území celé České republiky se otevřou pro veřejnost v sobotu 15. června od 10 do 17 hodin. Česká společnost pro větrnou energii akci pořádá u příležitosti Světového dne větru.

 

Zájemci o energetiku, turisté nebo obyvatelé blízkých obcí a měst – ti všichni budou mít znovu po roce možnost posoudit, jak vyspělá je ekologická výroba elektřiny z větru v České republice. V sobotu 15. června v době od 10 do 17 hodin totiž otevřou své brány k bezplatné prohlídce větrné elektrárny ve 14 lokalitách po celé zemi (detaily v přiložené pozvánce).

U vybraných elektráren je zajištěn také zajímavý doprovodný program a atrakce pro děti. Více o Dni otevřených dveří větrných elektráren na webu ČSVE www.csve.cz.

 

Akci pořádá Česká společnost pro větrnou energii (www.csve.cz) ve spolupráci s European Wind Energy Association (www.ewea.org) u příležitosti Světového dne větru (www.globalwindday.org), který připadá právě na 15. června.

 

Návštěvníci budou mít šanci přímo na místě promluvit s odborníky na větrnou energii a především vidět stroje v provozu z bezprostřední blízkosti. Zároveň se mohou přesvědčit o jejich bezpečném, bezhlučném a ekologickém provozu při výrobě 100% čisté zelené energie.

 

„Rádi bychom navázali na sedm úspěšných ročníků této akce. Tisíce spokojených návštěvníků, kteří každoročně od větrných elektráren odcházejí plni dojmů a nových poznatků, jsou pro nás závazkem,“ uvedl předseda České společnosti pro větrnou energii Michal Janeček.

 

Zájemci o větrné elektrárny se letos mimo jiné dozvědí, že:


- v ČR se v současnosti točí větrné elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 260 MW
- větrné elektrárny v ČR loni vyrobily 416 milionu kWh elektřiny a pokryly tak spotřebu 119.000 domácností
- podpora větrných elektráren přijde spotřebitele na necelý 1 haléř v ceně jedné spotřebované kWh
- aktuální výkupní cenou 2,12 Kč/kWh je větrná energie nejlevnějším obnovitelným zdrojem a výrobními náklady úspěšně konkuruje některým starším uhelným elektrárnám.

 

V roce 2012 přibyly na území ČR další nové větrné elektrárny o celkovém instalovaném výkonu téměř 44 MW. Mezi nejnovější počiny patří např. větrné elektrárny na Červeném kopci-Rejcharticích, u Hati, Horních Pasek nebo u Andělky.


Michal Janeček
předseda České společnosti pro větrnou energii
kontakt: predseda@csve.cz, 602 796 687

 

» Více informací naleznete v přiloženém souboru – pro stažení souboru klikněte na ikonu vedle nadpisu článku nebo klikněte zde.

Média




Partneři