Větrné elektrárny nezdraží elektřinu ani o haléř

13. října 2010, Praha – Větrné elektrárny v České republice nebudou mít na zdražení elektřiny žádný vliv. Podle České společnosti pro větrnou energii je výkupní cena větrné energie již tak nízká, že masová výstavba větrných elektráren v příštích letech rozhodně nehrozí.

 

Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE) rozumí krokům, které plánuje Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO), a to podat ústavní stížnost pro neprůhlednost při výpočtu cen elektřiny. ČSVE je rovněž přesvědčena, že podklady pro stanovování ceny elektřiny jsou velmi nepřesné.
„Celý letošní rok mluví energetici o tom, jak se i výstavba větrných elektráren letos a hlavně v příštím roce bude podílet na zdražování ceny elektřiny pro spotřebitele. Uvádějí, že letos bude připojeno do sítě asi 270 MW nových větrných elektráren,“ komentuje Michal Janeček, předseda větrné asociace, „skutečnost je však zcela jiná. Do provozu byly letos uvedeny zatím jen dvě elektrárny o celkovém výkonu 4 MW. Do konce roku předpokládáme celkový přírůstek maximálně do 20MW. A i to bude stále 13x méně, než je předpoklad energetiků.“
 

» Více informací naleznete v přiloženém souboru – pro stažení souboru klikněte na ikonu vedle nadpisu článku nebo klikněte zde.

Média




Partneři