K životnímu jubileu Ing. Emila Pázrala, CSc.

11.1.2011 Elektro str. 51 Zprávy (ba)

 

Chtěl bych zde blahopřát za přátele a spolupracovníky k významnému životnímu jubileu 80. let Ing. Emilu Pázralovi, CSc., kterých se dožívá 30. ledna 2011.
Po studiích na gymnáziu absolvoval Elektrotechnickou fakultu ČVUT v Praze. Byl dlouholetým pracovníkem ve Výzkumném ústavu zemědělské techniky v Praze v oborech měření stacionárních strojů a linek a hlavně v oblasti využití obnovitelných zdrojů elektrické energie a racionalizace spotřeby elektrické energie.
Jako člen a později předseda skupiny Elektrotechnika v zemědělství při ČSVTS prosazoval využití obnovitelných zdrojů v době, kdy o nynější popularitě a zájmu o tuto oblast mohla uvažovat jen skupinka odborníků. Jeho prvořadým zájmem byly větrné elektrárny. Této problematice se věnoval na více než dvaceti celostátních konferencích Elektrotechnika v zemědělství, a to jako přednášející i jako odborný garant těchto akcí. Také díky jeho úsilí se postupem doby vypracovala elektrotechnika v zemědělství na velmi dobrou úroveň z hlediska bezpečnosti a kvality provozovaných zařízení.
Z jeho odborné činnosti je třeba připomenout autorství nebo spoluautorství na mnoha patentech, bohatou publikační činnost a také ocenění bronzovou medailí České akademie zemědělských věd v roce 2008, jakož i funkci předsedy Komise pro poradenskou službu České společnosti pro větrnou energii.
Závěrem přejeme jako nestorovi české větrné energetiky do dalších let dobrý vítr, zdraví a úspěchy do další činnosti.

Média




Partneři