Elektrárny u Věžnice viděly stovky lidí

15.6.2011 Havlíčkobrodský deník str. 2 Zpravodajství (sad)


Věžnice - V rámci šestého ročníku Dne otevřených dveří dorazilo k větrným elektrárnám ve Věžnici několik stovek návštěvníků.
Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje zpřístupnila v sobotu 11. června v rámci Dne otevřených dveří na větrných elektrárnách k prohlídce elektrárny u Janova (poblíž Litomyšle) a Věžnice (nedaleko Polné).
Odborný výklad, prohlídka interiéru elektráren, možnost občerstvení i soutěže o zajímavé ceny přilákaly na obě lokality celkem zhruba 750 návštěvníků. Stalo se tak v rámci Dne otevřených dveří, který pořádá Česká společnost pro větrnou energii ve spolupráci s Evropskou asociací pro větrnou energii (EWEA) u příležitosti Světového dne větru.
„Větrníky“ u Věžnice byly veřejnosti přístupné už při loňském Dni otevřených dveří a i letos si exkurzi do nitra věží v srdci Vysočiny nenechalo uniknout asi 250 zájemců. „Je dobře, že lidé z obce i širokého okolí si sem opakovaně nacházejí cestu. Podle stále odbornější povahy otázek návštěvníků je také vidět, že povědomí o přínosu větrných elektráren průběžně stoupá,“ připomíná další ze specialistů rozvoje ČEZ OZE Pavel Prchal, jenž vedl exkurze ve Věžnici.
U Věžnice nedaleko Polné fungují německé větrné elektrárny REpower MM92. Každý stroj disponuje instalovaným výkonem 2,05 MW, hmotností 254,8 tun, rotorem o průměru 92,5 metru a celkovou výškou 126,3 metru.

Média




Partneři